SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Artykuły
Szkolenie barberskie
Uczennice klasy 2B w zawodzie fryzjer we współpracy z CKOiZ Zabrze, miały możliwość odwiedzenia i uczestniczenia w szkoleniu barberskim w Lucjan's Barber Shop w Gliwicach. Pod okiem Kuby, mistrza barberingu nasze dziewczyny mogły zarażać się pasją do fachu barberskiego Mamy nadzieję, że jeszcze tam wrócimy:)
Prezentacja pracowni
30 maja w Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Zabrzu przy współpracy z zabrzańskim Powiatowym Urzędem Pracy odbyła się prezentacja pracowni i promocja kształcenia zawodowego wraz z przedstawieniem oferty edukacyjnej CKPiU:)
Wycieczka
Uczniowie klasy 4T (technik organizacji turystyki) realizowali zadania pilota wycieczek i przewodnika turystycznego w ramach wycieczki przedmiotowej do Bielska- Białej, na Szyndzielnię i Klimczok.:)
Konkurs Fryzjerski
26 kwietnia uczennica klasy 3B Karolina zajęła 2 miejsce w międzyszkolnym konkursie fryzjerskim o tematyce: "Fryzura ślubna". Serdecznie gratulujemy Karolinie i życzymy kolejnych sukcesów!!:)
Targi Edukacyjne
Bardzo dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i wniesiony wkład w przygotowanie stanowiska:)
Szkolenie firmy Wienenberger
W dniu 28 lutego na warsztatach Filii odbyło się szkolenie z firmy Wienenberger. Brali w nim udział uczniowie z klasy 1C, 2A i 3A z CKOiZ w zawodzie murarz-tynkarz oraz 1wBF z ZCKOiZ w zawodzie technik budownictwa. Każdy uczeń miał możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami-wspólnymi siłami powstała ścianka z pustaków POROTHERM oraz fragment nadproża.
Światowy Dzień Otyłości
4 marca obchodzony jest Światowy Dzień Otyłości.
Celem tego dnia jest zwrócenie uwagi na problem nadwagi i otyłości oraz zwiększenie świadomości społecznej w kwestii prawidłowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie.
Problem otyłości i nadwagi dotyczy 10 proc. dzieci i młodzieży na świecie. Szacuje się, że do 2025 r. będzie 177 milionów 5 – 17 latków z nadwagą oraz 91 milionów z otyłością.
Wśród głównych przyczyn otyłości u nastolatków raport Światowej Organizacji Zdrowia wymienia:
- słodzone napoje oraz posiłki typu fast-food
- zbyt małą ilość warzyw i owoców w codziennej diecie
- brak aktywności fizycznej
- siedzący tryb życia
W walce z otyłością warto zwrócić uwagę na to, aby:
- spożywać posiłki w niewielkich objętościowo i mało kalorycznych porcjach, o regularnych porach (4-5 posiłków, co 3-4 godziny); - śniadanie jeść maksymalnie godzinę po wstaniu, kolację 3-4 godziny przed snem;
- nie przejadać się i nie podjadać między wyznaczonymi porami posiłków;
- ograniczyć spożywanie tłuszczu i cukru w postaci tłustych mięs, pełnotłustych produktów mlecznych i słodyczy;
- zdrowy posiłek był bogaty w warzywa i owoce;
- tłuszcze spożywać w postaci surowej, jako np. dodatek do surówek, dobrym źródłem tłuszczu są oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, awokado;
- wypijać minimum 1,5 litra płynów dziennie;
- pamiętać o codziennej aktywności fizycznej;
- spadek masy ciała powinien być stopniowy i łagodny, gdyż szybka utrata masy ciała może prowadzić do tzw. efektu jojo, czyli powrotu do tej samej lub większej wagi ciała.
Światowy Dzień Dzikiej Przyrody
3 marca obchodzimy Światowy Dzień Dzikiej Przyrody. Obchody tego dnia mają na celu zwiększenie świadomości na temat nielegalnego handlu gatunkami roślin i zwierząt objętych CITES.
"Techniki parzenia kawy i herbaty"
W dniu dzisiejszym Pani Karolina Biniasz przeprowadziła lekcję otwartą, której tematem było: "Techniki parzenia kawy i herbaty".
Zajęcia skierowane były dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarz oraz nauczycieli zawodu. Po krótkim instruktażu każdy miał okazję przygotowania swojej ulubionej kawy:)
Film Johnny
Miłość nie jedno ma imię.... Kochajmy siebie, by móc pokochać innych.
Wczoraj mieliśmy okazję zobaczyć film Johnny. Jednym znany, innym nie. Jeżeli nie, to polecamy bo naprawdę warto. Oparta na prawdziwej historii opowieść o miłości do świata i drugiego człowieka oraz o tym, że każdy zasługuje na drugą szansę. Ks. Jan Kaczkowski odmienił życie wielu osób.
Bardzo dziękujemy pedagog CKPiU Marta Kot za inspirację.!!:)
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2018-10-31 |
Data publikacji: | 2018-10-31 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 6217 |