Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

13 listopada 2019

Jak obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania?
Około 22 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Aby temu zaradzić Komisja Europejska zorganizowała Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania i rozpoczęła kampanię informacyjną, która ma przekonać ludzi, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie oznacza zdrowie w dorosłym życiu.

Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby im pokazać czym jest zdrowe żywienie. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Zbyt wiele młodych ludzi rozpoczyna dzień bez śniadania. Kampania ma na celu pokazanie, dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2019-11-13
Data publikacji:2019-11-13
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:174